oszpilna jadalna, salak, nazywana “wężowym owocem” z powodu łuskowatej skórki, jest owocem palmy, w kształcie figi i mniej więcej w jej rozmiarach; o smaku słodkim, lekko kwaskowatym przypominającym nieco… smak jabłka? konsystencja chrupiąca zależy, tak jak smak, od odmiany.
salak zawiera proteiny, węglowodany, beta-karoten, witaminę C, tiaminę (B1), żelazo, wapń, fosfor, błonnik oraz na pewno wiele innych składników o jakie zadbała Natura :-) [health benefits of salak]
w czasach w jakich przyszło nam żyć, w czasach globalnego ocieplenia, należy ograniczyć się do owoców lokalnych
w Indonezji (w ogóle w całym regionie) salak jest popularnym owocem, w Yogya dostępny jest na każdym targu i po chodniku… dlatego, że jest to typowy produkt lokalnej agrokultury – znana jest i ceniona w Indonezji miejscowa odmiana “yogya”.
w Europie, w Polsce pewnie można znaleźć salak w supermaketach… nie piszę o nim, by zachęcać do zakupów importowanych z daleka “egzotyków”. w czasach w jakich przyszło nam żyć, w czasach globalnego ocieplenia, należy ograniczyć się do owoców lokalnych z powodów ekologicznych. zaleca to również makrobiotyka w kwestii szerzej rozumianego zdrowia…
krawędzie łusek, blaszek są ostre… obierając salak palcami można pokaleczyć sobie opuszki