składniki:
- świeża papryka (czerwona, żółta, zielona – jeśli ma wyjść mała porcja wystarczy po kawałku z każdej – na jedną osobę po połowie na przykład albo trzeciej części)
- marchewka
- ziemniak
- marynowane zielone papryczki lekko pikantne
- kapary marynowane
- suszone pomidory albo jeden świeży albo i suszone i świeże razem :-) suszone są słone, mają już wystarczającą ilość soli więc dodatkowo nie solić
- żyto albo inne ziarno ale żyto najlepsze bo z lekka kwaskowate
- cebulka
procedura:
żyto namoczyć (z rana wystarczy zalać porcję na obiad), takie namoczone nastawić do gotowania nieco wcześniej (namoczone gotuje się z pół godziny), tymczasem pokroić paprykę i pomidory (suszone na drobne kawałki), marchewkę i ziemniak (jeden średni na jedną porcję), pokroić pikantne papryczki i dodać łyżkę kaparów na jedną porcję. pokroić cebulkę i podsmażyć na oliwie na patelni, dodać warzywa, dodać zagotowane żyto (razem z wodą, w której się gotowało i dusić wszystko pod przykrywką aż ziemniaki będą dobre. pycha