sałatka z sosem ohindo

składniki:

  • koper włoski (można podmienić z tartym korzeniem selera -pycha) albo z czerwonym burakiem albo innym korzeniowym
  • pomidor
  • por
  • sałata (na przykład rzymska). dobrze jest wariować sałatę, raz taką raz owaką w zależności od możliwości, chodzi o to by nie jeść ciągle tego samego gatunku i z tego samego źródła. najlepszy oczywiście własny ogródek
  • cykoria (może być czerwona na przykład niekoniecznie
  • strączkowe (soczewica albo fasola, albo ciecierzyca, albo itd, itp.
  • chleb albo ugotowane ziarno (najlepsza kasza jaglana, może być ryż, albo quinoa…
  • sos ohindo japoński słony sos ze sliwek umeboshi, zastępuje sól i aceto balsamico
  • oliwa

procedura:
warzywa pokroić i wymieszać, koper włoski może być przywiędnięty (lepiej), pora nie za dużo – kilka plasterków, polać oliwą i ohindo.
nasiona strączkowe najpierw namoczyć, gotować oczywiście do sucha (bez odcedzania) tak samo kasza. dodać do pokrojonych warzyw i wymieszać. jeść ze smakiem, przeżuwać 50 razy każdy kęs :-) jeśli jest kasza nie trzeba chleba, a chleb kiedy nie ma kaszy…

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *