KARCZOCHY Z KASZĄ GRYCZANĄ

drogie przyjaciółki i przyjaciele z Fb. jeśli macie ochotę na karczochy, polecam z kaszą gryczaną… oto przepis (proporcje na jedną porcję):
– jeden karczoch obrany i pokrojony w przekrojone na pół ćwiartki (jednoósemki:)
– połowa przeciętnego pomidora (pokrojony w kostkę)
– sześć rozdrobnionych czarnych oliwek
– dwie łyżeczki solonych kaparów (opłukanych z soli) (kapary marynowane są za kwaśne)
– cebulka
– oliwa
– 100 ml prażonej kaszy gryczanej
—————————
pokrojoną cebulkę leciutko podsmażyć (zeszklić) na oliwie, położyć na niej pocięte kapary, dolać wody i dusić trzy, cztery minuty… dodać pokrojone pomidory, oliwki i kapary – dusić kolejne kilka minut, potem dosypać kaszy i dolać wody nie za dużo, tak by było wszystko z lekka podtopione. gotować na małym ogniu, aż kasza będzie dobra (powinna wchłonąć całą wodę). wszystko oczywiście najlepiej robić na patelni pod przykrywką
———————–
gdy gotowe, lepiej przesypać na talerz, chociaż można też jeść bezpośrednio z patelni tylko proszę poczekać, niech lekko ostygnie, by nie poparzyć sobie smaku, bo nie uda się w pełni docenić walorów dania
karczochy i kasza gryczana są do siebie stworzone!

karcz2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *