Bakpia Pathok

Bakpia Pathok are small, round-shaped Indonesian sweet rolls, usually stuffed with mung beans, but have recently come in other fillings as well (e.g. chocolate, durian, and even cheese). They are one of Yogyakarta’s specialties named after a “suburb” in this city (Pathok) where these sweet pastries were originated.)

kupiłem wreszcie 1)↓ pudełko bakpia pathok na Malioboro, na straganie przed wejściem do pasar Beringharjo. wziąłem cztery odmiany: peanut, durian (w żółtym kolorze) i… te zielone powinny być chyba pistacjowe… nie pamiętam. po smaku trudno się domyślić, bo wszystkie cztery niewiele się różnią :-) suche, kruche, słodkie, ale nie za bardzo, ten durian trochę inaczej pachnie :-)
 te typowe dla Yogya ciasteczka sprzedaje się w pudełkach, zazwyczaj na prezent. taki jest zwyczaj w Indonezji, że z miejsca gdzie się było, wypada przywieźć rodzinie i sąsiadom, lokalny słodki przysmak. z Yogya przywodzi się bakpia pathok.

bakpia2

   [ + ]

1. zastanawiałem się nad tym od miesiąca :-) domyślałem się, że to “słodycz”, ale nie wiedziałem z czego…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *