dynia z prosem

składniki:

  • dynia
  • proso, czyli kasza jaglana (kaszę jaglaną można podmienić z quinoa, quinoa ma tę zaletę że ma bardzo delikatny smak, prawie nie ma smaku, dlatego z quinoa lepiej czuć smak reszty składników potrawy, w tym wypadku dyni, która też mak ma delikatny. ale z proso danie z dyni też wychodzi świetnie, bo wyraźny smak kaszy jaglanej pasuje moim zdaniem do dyni
  • suszone pomidory
  • cebulka
  • świeży imbir
  • pietruszka
  • oliwa

procedura:
kawałek dyni obrać ze skóry i pokroić w kostkę, suszone pomidory też pokroić drobniutko (uwaga, suszone pomidory są zazwyczaj bardzo słone więc nie przesadza z ich ilością i na pewno już dania nie solić). pokroić drobno kawałek świeżego imbiru. pokroić i zeszklić na oliwie cebulkę, dodać pokrojone warzywa i kaszę jaglaną (namoczonej kaszy jaglanej nie trzeba wcześniej gotować wystarczy ją wrzucić na patelnię razem z warzywami, należy pamiętać że kasza jaglana (proso) pije dużo wody, do patelni trzeba dodać dwie objętości wody (na jedną szklankę kaszy dwie szklanki wody) i dusić aż dynia będzie miękka. na koniec można posypać pietruszką, nie tylko dla smaku, również dla koloru i składników odżywczych :-) palce lizać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *