KOLOROWA PAPRYKA Z ŻYTEM

składniki:

  • świeża papryka (czerwona, żółta, zielona – jeśli ma wyjść mała porcja wystarczy po kawałku z każdej – na jedną osobę po połowie na przykład albo trzeciej części)
  • marchewka
  • ziemniak
  • marynowane zielone papryczki lekko pikantne
  • kapary marynowane
  • suszone pomidory albo jeden świeży albo i suszone i świeże razem :-) suszone są słone, mają już wystarczającą ilość soli więc dodatkowo nie solić
  • żyto albo inne ziarno ale żyto najlepsze bo z lekka kwaskowate
  • cebulka

procedura:
żyto namoczyć (z rana wystarczy zalać porcję na obiad), takie namoczone nastawić do gotowania nieco wcześniej (namoczone gotuje się z pół godziny), tymczasem pokroić paprykę i pomidory (suszone na drobne kawałki), marchewkę i ziemniak (jeden średni na jedną porcję), pokroić pikantne papryczki i dodać łyżkę kaparów na jedną porcję. pokroić cebulkę i podsmażyć na oliwie na patelni, dodać warzywa, dodać zagotowane żyto (razem z wodą, w której się gotowało i dusić wszystko pod przykrywką aż ziemniaki będą dobre. pycha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *