składniki:
- koper włoski (można podmienić z tartym korzeniem selera -pycha) albo z czerwonym burakiem albo innym korzeniowym
- pomidor
- por
- sałata (na przykład rzymska). dobrze jest wariować sałatę, raz taką raz owaką w zależności od możliwości, chodzi o to by nie jeść ciągle tego samego gatunku i z tego samego źródła. najlepszy oczywiście własny ogródek
- cykoria (może być czerwona na przykład niekoniecznie
- strączkowe (soczewica albo fasola, albo ciecierzyca, albo itd, itp.
- chleb albo ugotowane ziarno (najlepsza kasza jaglana, może być ryż, albo quinoa…
- sos ohindo japoński słony sos ze sliwek umeboshi, zastępuje sól i aceto balsamico
- oliwa
procedura:
warzywa pokroić i wymieszać, koper włoski może być przywiędnięty (lepiej), pora nie za dużo – kilka plasterków, polać oliwą i ohindo.
nasiona strączkowe najpierw namoczyć, gotować oczywiście do sucha (bez odcedzania) tak samo kasza. dodać do pokrojonych warzyw i wymieszać. jeść ze smakiem, przeżuwać 50 razy każdy kęs :-) jeśli jest kasza nie trzeba chleba, a chleb kiedy nie ma kaszy…